Series of losse boeken?

Deze vraag zie ik regelmatig voorbij komen. Ik vind het een hele lastige en ik weet niet waar ik precies een voorkeur voor heb. Laten we eens een paar dingen op een rijtje zetten.

Voordelen losse boeken

 • Als het verhaal niet heel erg goed is, hoef je je niet druk te maken over de andere delen. Ik heb toch de neiging om heel de serie alsnog te gaan lezen namelijk;
 • Je hebt geen verplichtingen na het lezen van een boek. Bij een minder goed boek is dat fijn, maar bij een heel goed boek begin je toch onrustig te worden als er nog een deel is;
 • Je kan snel weer door naar andere boeken en van auteur wisselen;
 • Je wordt niet verslaafd aan een serie.

Nadelen losse boeken

 • Sommige boeken zijn zo enorm goed dat je er juist wel meer zou willen lezen;
 • Losse boeken staan vaak zo eenzaam in de boekenkast.

Voordelen series

 • Heerlijk om te wachten op een nieuw deel van een geweldige serie (oké, je geduld wordt ook getest);
 • Het staat zo leuk in de boekenkast;
 • Interessant om te weten hoe een hoofdpersoon zich verder ontwikkelt;
 • Vanaf deel twee weet je meer over de situatie, de personen en waar het boek ongeveer over zal gaan;
 • Als de hoofdpersoon heel leuk is dan kan je extra lang van ze genieten.

Nadelen series

 • Soms duurt het wachten op een nieuw deel wel heel erg lang.

Zoals je ziet maakt het mij niet heel veel uit of het een los boek of een serie is. Het heeft allebei voordelen en nadelen. Ik kan ook echt geen keuze maken en gelukkig hoeft dat natuurlijk ook niet.

Heb jij nog andere voordelen of nadelen die ik compleet over het hoofd zie? Laat een berichtje achter bij de reacties <3.

7 reacties

 1. Ik heb de ideale combi gevonden! De boeken van Susin Nielsen. Allemaal losse delen, maar in ieder boek hebben een of enkele personages uit een ander boek een bijrolletje. Je kunt ieder verhaal dus volgen zonder de andere boeken gelezen te hebben, maar als je de andere boeken wel leest, krijg je een soort extraatje.

   1. Jeugd & YA. Bespreekt serieuze problemen, maar niet op een zware manier. Ik heb op mijn blog een recensie van haar laatste boek, Adres Onbekend (over dak- en thuisloosheid).

 2. Dit is voor mij echt een duivels dilemma…
  Ik ben dol op series, maar dan vooral van een triologie. Bij meer dan 3 boeken is het me te veel, omdat ik leuke series ook graag herlees. Ook vind ik een tiologie het mooist staan in de kast. Dan heb ik nog een eigenaardigheidje, ik vind een serie het best als het verhaal ook daadwerkelijk verdergaat over dezelfde hoofdpersonen. En ik lees graag de serie in 1x uit, wachten op vervolgdelen vind ik echt verschrikkelijk.😱

  Desondanks mijn nogal specifiek uitgelegde voorkeuren, kan ik ook erg genieten van een los boek. (Bij voorkeur een erg dikke😅)

 3. Als het echt een goed boek is; Zoveel mogelijk delen!!! Alleen de meeste boeken die ik echt super goed vinden hebben vaak maar 1 deel omdat het verhaal en de personages zo goed beschreven worden dat meerdere delen het waarschijnlijk alleen maar zou verpesten..

  1. Vaak is dat misschien wel het geval, maar gelukkig niet altijd. Ik vond deel 3 van de Sam Porter-serie (J.D. Barker) namelijk het beste deel. En deel 3 van de Again-serie schijnt ook het mooiste deel te worden. Aan de andere kant klopt het ook wat je zegt, vaak is het eerste deel toch echt wel het sterkst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Boekenlijst
Op dit moment lees ik:
Het kan niet altijd zomer zijn - Tirza Kingma
Op mijn lijst:
Nooit iets missen?

Abonneer je nu op mijn website en krijg één keer per week een mailtje, zodat je nooit iets hoeft te missen.

Favoriete berichten
Op zoek naar een boek?
EreadersEreaders