Mijn schermtijd

Elke maandag krijg ik een melding op mijn telefoon met een gemiddelde van mijn schermtijd van die week. Elke week druk ik de melding weg, zodat ik er niet teveel over hoef na te denken. Vandaag ga ik er eens bewust naar kijken. Zit ik echt teveel op mijn telefoon?

Mijn weekoverzicht

Schermtijd

Dit is een screenshot van mijn telefoon. Het is geen dagoverzicht, maar een weekoverzicht. De afgelopen week zat ik dus 4 uur en 27 minuten op Instagram, 2 uur en 6 minuten op Whatsapp, enzovoorts. 

Gemiddeld zit ik ongeveer 3 uur per dag op mijn telefoon en dat vind ik echt heel erg veel. Als ik het zo per week zie, vind ik het eigenlijk nog wel meevallen. Waar gebruik ik deze apps eigenlijk voor?

Instagram (4 uur, 27 minuten)

Bookstagram - schermtijd

Natuurlijk wist ik dat Instagram bovenaan zou staan. Elke keer als ik mijn telefoon pak, dan gaat Instagram als eerste open. Ik heb mijn telefoon zo ingesteld dat ik geen meldingen krijg, maar daardoor ga ik wel snel naar Instagram toe. Misschien kijk ik minder als ik mijn meldingen wel aanzet? Dat ga ik eens uitproberen.

Ik gebruik Instagram vooral voor mijn account booksandpapernl. Om zelf te posten, om andere posts te zien en ook om met boekenwormen te kletsen. Tot op heden mijn favoriete sociale media- app, ondanks dat deze app constant verandert (en niet in de positieve zin).

Whatsapp (2 uur, 6 minuten)

Iedereen die mij kent weet dat ik geen beller ben, maar een apper. En eerlijk, ook daar ben ik niet goed in. Op zeven dagen tijd gebruik ik deze app eigenlijk niet bijzonder veel, maar toch teveel nog. 

Mike en ik appen sowieso elke dag als we aan het werk zijn en verder app ik eigenlijk alleen als anderen mij een berichtje sturen. Vaak zijn dit groepgesprekken, gesprekken met vriendinnen of wil ik van een collega snel iets weten. Whatsapp is in mijn ogen functioneel en niet per se leuk. 

YouTube (50 minuten)

Mijn wekker gaat elke ochtend om 06:00u, zodat ik op mijn gemak kan ontbijten. Tijdens het ontbijt kijk ik bijna altijd filmpjes op YouTube. Meestal kijk ik naar de blogs van Lotte (Liefs, Lotte) of filmpjes over rolschaatsen (favoriet is Dirty Deborah Harry). Voor mij is dit de rustigste manier van opstarten ’s ochtends. 

Dirty School of Skate

Safari (48 minuten)

Zoals iedereen tegenwoordig, zoek ik dingen die ik niet weet op in Google. Ik gebruik hiervoor de standaard app van Apple; Safari. Daarnaast kijk ik meerdere keren per dag naar mijn statistieken van mijn mijn blog. Ik had mijn schermtijd hier wel wat hoger verwacht, maar dat komt misschien ook omdat het een drukke week was op het werk. 

Ziggo Go (33 minuten)

Ziggo Go staat er een beetje toevallig op deze week, omdat ik die app eigenlijk niet heel veel gebruik. Deze week zijn de Olympische Spelen in Tokyo van start gegaan en ik heb ’s ochtends af en toe even gekeken wat er uitgezonden werd tijdens het ontbijt. Opeens vind ik wielrennen en schermen super interessant…

Camera (33 minuten)

De camera-app gebruik ik elke week een aantal keer per dag. Voor mijn blog De week in foto’s maak ik foto’s en ook voor mijn Instagram-account. 33 minuten valt me nog alles mee.

NU.nl (26 minuten)

Nu.nl - schermtijd

NU.nl werkt bij mij een beetje zoals de app van Instagram: ik open deze app meerdere malen per dag. Ik blijf graag op de hoogte van het nieuws, dus ik scan de kopjes altijd die op de voorpagina staan. Soms lees ik een artikel en vaak ook niet. Sommige apps zijn ook een gewoonte geworden om te openen. NU.nl is zo’n app. 

Natuurlijk zijn er nog meer apps die ik veel gebruik, zoals Canva, Lightroom, VSCO en de mail-app. Toch een stuk minder als de bovenstaande apps. Ik zal binnenkort een artikel schrijven over de apps die ik momenteel gebruik om mijn foto’s te bewerken, want die veranderen regelmatig.

Mijn schermtijd is niet bijzonder (denk ik), maar kan altijd nog naar beneden. Ik ga in ieder geval mijn meldingen van Instagram aanzetten, zodat ik misschien minder snel geneigd ben om de app te openen. Zal het helpen?

Is jouw schermtijd per week hoger of lager dan die van mij? Heb je misschien goede tips voor me? Ik hoor het graag.

Geniet van je dag. Liefs!

2 reacties

 1. Mijn schermtijd is momenteel vrijwel gelijk aan die van jou. Maar ik heb een tijd geleden een detox gedaan. Dat ging toen heel goed. Maar omdat ik nu in niet zo’n makkelijke en fijne periode zit, zie ik het vele telefoongebruik even door de vingers. Vanaf mijn vakantie wil ik er weer meer op gaan letten.
  Zo heb ik standaard ingesteld dat ik social media 2 uur per dag mag gebruiken. Daar ga ik me vanaf mijn vakantie dan ook weer aan houden. Sterker nog, in mijn vakantie zelf wil ik zo min mogelijk mijn telefoon aanraken… Hopelijk lukt dat ook!

  1. Hi Simone,

   Ik ga het ook proberen op vakantie, even een beetje minderen. Hopelijk kan ik het na de vakantie gewoon volhouden. Ik vind het idee van max twee uur op een dag bezig zijn met Social media ook een mooi doel. Ik ga eens kijken of ik dat ook kan.

   Liefs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Boekenlijst
Op dit moment lees ik:
Je liet mij leven - Catherine Ryan Howard - Boekerij
Op mijn lijst:
Persoonlijk(er)
Op zoek naar een boek?
BoekenBoeken