Hoe overleef ik (weer) een lange lockdown?

Vorige week is de tweede lockdown van het jaar weer verlengd en het lijkt erop alsof het ook nog wel even kan duren. Veel mensen zijn er klaar mee en daar hoor ik ook zeker bij. Natuurlijk geniet ik van de kleine dingen, kijk ik naar de positieve kanten en probeer ik zo weinig mogelijk te klagen. Neemt niet weg dat de meeste van ons toch wel graag weer naar het ‘oude normaal’ willen. 

Als we naar de positieve kanten gaan kijken dan kan ik zeggen dat ik voor veel dingen meer tijd heb gekregen en zelfs een nieuwe hobby erbij heb gekregen. Vandaag zal ik proberen je wat lockdown-inspiratie te geven, mocht je die (weer) nodig hebben.

1. Naar buiten in de lochdown

Een inkoppertje toch? Probeer zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Voor veel mensen misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je thuiswerkt en het buiten regent. Het is, volgens mij, belangrijk om elke dag even een wandeling te maken en een frisse neus te halen. Even je hoofd leeg maken en je lichaam te voorzien van wat beweging. Is die paraplu toch nog ergens goed voor.

2. Lekker lezen

De meeste mensen die dit lezen zullen dol op boeken zijn, anders kom je niet snel op mijn blog. Dus deze tip is waarschijnlijk erg overbodig, want lezen is toch één van de fijnste dingen om te doen als het even niet gaat zoals het moet gaan. Verdwijnen in een verhaal en uren later weer eens terug ‘in de echte wereld komen’ is enorm fijn. De afgelopen maanden ben ik er achter gekomen dat ik op dit moment heel graag feelgoodboeken lees, omdat ik daar vrolijk van word. Dit zal voor iedereen anders zijn, maar lezen is zeker een goede tip om je dagen door te komen.

3. Schrijf de lockdown van je af

Sinds een paar weken ben ik weer aan het werk in mijn bullet journal en ik merk dat ik het heel fijn om dingen van me af te schrijven. Dit hoeft natuurlijk niet in een bullet journal, maar het maakt het schrijven wel extra leuk omdat je ook je creativiteit erin kwijt kan. Ik ben bijvoorbeeld langer bezig met het maken van mijn pagina dan het daadwerkelijke schrijven. Inspiratie kan je vooral vinden op Pinterest. Belangrijk om te weten is dat ik totaal niet creatief ben, dus iedereen kan een bullet journal bijhouden =).

Natuurlijk kan een schrift al een voldoende zijn om je gedachten in op te schrijven of desnoods een post-it (al ben je daar zo mee klaar). Soms kan het wel goed zijn om je gedachten te ordenen en schrijven is daar een prima middel voor.

4. Zoek een nieuwe hobby

Zoals je misschien wel weet ben ik dol op rolschaatsen. Ik ben hiermee gestart aan het begin van de eerste lockdown en een nieuwe liefde is toen geboren. Ik kan niet wachten tot het ‘s avonds langer licht is en ik weer kilometers kan gaan maken. Ik begrijp goed dat rolschaatsen niet meteen bovenaan je lijstje staat (al raad ik het echt iedereen aan), maar misschien is het wel eens leuk om te bedenken wat je wel leuk vindt en daar tijd voor te maken. Dat kan een rondje fietsen zijn, hardlopen, wandelen skeeleren, etc. Het is wel fijn om iets te kiezen wat ook daadwerkelijk nu kan, aangezien alles dicht is nu. Waarschijnlijk moeten we ook nog rekening houden met een avondklok…

5. Spelletjes spelen

Of dit puzzelen is, een bordspel of een spel op de Playstation/Nintendo maakt niet uit, maar spelletjes spelen is een goede manier om uren te vullen en even niet te denken aan de ellende in de wereld. In de vakantie hebben Mike en ik veel spelletjes gespeeld, zoals Duizenden, Ticket To Ride en Skip-Bo. Op dit moment heb ik mijn Nintendo Switch weer tevoorschijn gehaald en ben ik druk met Animal Crossing. Het is maar net wat je leuk vindt.

52.6.3

6. Begin een studie of een cursus

Op dit moment kan je de smoes ‘daar heb ik geen tijd voor’ bijna niet gebruiken, dus als je een studie of een cursus in je hoofd hebt en je wilt er echt voor gaan dan moet je dat in deze tijd doen. Zelf ben ik begonnen met een opleiding bij de Schrijfacademie. Dat is wel meteen een lange opleiding, maar ik wilde deze opleiding graag doen en nu is het tijd om dit soort dingen op te pakken. Het is niet de bedoeling dat je een opleiding of cursus gaat verzinnen om maar bezig te kunnen zijn, maar vraag jezelf eens af of er een cursus of opleiding is die je nog graag zou doen. Wie/wat houdt jou nu tegen?

7. Gun jezelf de televisie

Normaal gesproken pak ik liever een boek of ga ik aan de slag met mijn blog, maar op dit moment gun ik mezelf ook een avondje televisie kijken. Ga lekker op zoek naar een serie waar je blij van wordt en kijk een aantal afleveringen achter elkaar. Wie maakt je wat? Misschien doe je dit al heel veel, maar misschien juist helemaal niet. Ik ben begonnen aan de serie Bridgerton en ik vind het heerlijk, terwijl ik al lang niet echt een serie heb gekeken. Fijn!

8. Neem tijd voor jezelf.

Nu je meer thuis zit vanwege de lockdown, heb je meer tijd voor jezelf. Neem die tijd ook. Vraag jezelf eens af of je je mooiste leven leeft en als het antwoord daarop nee is, hoe ga je ervoor zorgen dat je wel je mooiste leven gaat leven?

Oke, dit is misschien iets te diepzinnig, maar wel waarheid. Ik merk dat ik veel bezig ben met deze vraag. Leef ik mijn mooiste leven? Nee, misschien nog niet helemaal, maar hoe ga ik ervoor zorgen dat ik daar wel kom? Nu heb ik tijd om goed over deze vraag na te denken, antwoorden te zoeken en ideeën op te doen. Doorkabbelen in het leven kan altijd nog. Vind je het interessant om hier eens over na te denken dan raad ik je de podcasts van Michael Pilarczyk aan.

Hoe je het ook went of keert, de lockdown is geen makkelijke tijd. Mensen zijn knorrig, je bent veel aan huis gebonden en er lijkt ook nog niet veel te veranderen de komende tijd. Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn tips en mocht je ergens meer over willen weten of ergens over willen kletsen, stuur dan vooral een berichtje. Zorg goed voor jezelf!

Liefs.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Boekenlijst
Op dit moment lees ik:
Schimmen - Dolly Alderton - Luitingh-Sijthoff
Op mijn lijst:
Nooit iets missen?

Schrijf je dan snel in en mis geen enkel artikel meer.

Favoriete berichten
Op zoek naar een boek?
EreadersEreaders