Ik ben Pelgrim

Meer dan zevenhonderd pagina’s, zes weken en enkele rimpels verder en ik heb het boek Ik ben Pelgrim uit. Wat een bevalling is dit geweest en wat ben ik blij dat ik hem uiteindelijk uitgelezen heb. Vind ik het dan zo’n slecht boek? Nee hoor, dat eigenlijk niet. Het ging erg moeizaam en ik zal vertellen waarom.

Ik ben Pelgrim is geschreven door Terry Hayes, een Engelse schrijver uit Australië. Hij is begonnen als journalist en is daarna in aanraking gekomen met de filmwereld. Hij heeft geschreven voor films en series. Zijn eerste boek is uitgekomen in 2013 en dat was Ik ben Pelgrim en was een groot succes. Hij heeft ondertussen meerdere boeken geschreven en zijn volgende boek Year of the Locust verschijnt volgend jaar.

Ik ben Pelgrim gaat over Scott Murdoch, maar deze naam komt niet vaak voor in het boek. Scott groeit namelijk op bij een rijk, getrouwd stel. Hij is hun adoptiezoon, maar heeft zich nooit echt thuis gevoeld. Als hij ouder wordt, komt hij in aanraking met de geheime dienst. Hij neemt een baan aan als speciaal geheim agent en vliegt in zijn leven van hot naar her en doet dingen waar hij niet trots op is. Blijkbaar doet hij zijn werk erg goed.

Op een gegeven moment is hij wel klaar met zijn leven als geheim agent en stopt ermee. Hij belandt in Parijs en leeft daar zijn leven totdat hij in aanraking komt met Ben Bradley. Ben Bradley is gefascineerd door Scott en uiteindelijk worden zij hele goede vrienden.

Ondertussen lees je ook het verhaal van de Saraceen. Hij maakt een heel sterk pokkenvirus waar geen tegengif tegen bestand is. Zijn doel in het leven is om een grote ramp te veroorzaken in Amerika en in de hele wereld. De Saraceen werkt heel secuur en maakt bijna geen fouten, maar één klein foutje zorgt ervoor dat zijn plannen niet geheel geheim meer zijn.

Scott wordt dan benaderd door de geheime dienst en hem wordt gevraagd om de Saraceen op te sporen en te zorgen dat deze wereldramp niet zal plaatsvinden. Hij ziet geen andere mogelijkheid en pakt deze klus met twee handen aan. Deze klus is veel te zwaar, veel te groot en er zijn bijna geen aanknopingspunten. Toch lukt het hem, met heel veel geluk, om stukjes van de puzzel in elkaar te schuiven. Maar is dit op tijd en voldoende?

Het boek is opgedeeld in verschillende verhalen. De auteur zorgt ervoor dat je Scott Murdoch kent. We lezen over zijn leven als kleine jongen, over het leven bij de geheime dienst en zijn band met zijn ouders. Het is heel gedetailleerd en heeft het hoofdverhaal dit per se nodig? Het duurt soms erg lang en het is soms wat saai. Er had wat meer snelheid in mogen zitten. Daarnaast is het verhaal met vlagen echt enorm spannend en heftig. Het afhakken van een hoofd wordt best gedetailleerd verteld en maakt je nieuwsgierig maar ook weer niet. Soms moest ik even op adem komen. Interessant is het boek ook. Het is eigenlijk niet helemaal mijn genre, maar daarom vond ik sommige stukken ook echt boeiend om te lezen. Terry Hayes mixt een goed verhaal met kennis van de wereld en dat doet hij erg goed.

Is dit boek een aanrader? Het moet een boek zijn wat bij je past, want anders duren die zevenhonderd bladzijdes erg lang. Ik heb vaak gedacht om dit boek dicht te doen en niet meer verder te lezen. Dat zit helaas wat minder in mijn aard, waardoor ik wel ben blijven lezen. Toch is het wel echt een sterk boek en daarom wilde ik het uitlezen en ik ben blij dat ik dat gedaan heb. De laatste honderd bladzijdes heb ik namelijk wel in één ruk uitgelezen. Ik geef het boek 3,5 sterren. Ik ben erg benieuwd of je dit boek gelezen hebt en wat je er van vond. Schroom niet om dit bij de reacties achter te laten :).

Titel: Ik ben Pelgrim | Auteur: Terry Hayes | Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers | 736 pagina’s |

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Boekenlijst
Op dit moment lees ik:
Ik zal je vinden - Linwood Barclay - Boekerij
Op mijn lijst:
Persoonlijk(er)
Op zoek naar een boek?
BoekenBoeken