Fysieke boeken vs. de e-reader

Jarenlang heb ik de e-reader geweerd. Ik had bij voorbaat een hekel aan het ding, want een boek hoort op papier gelezen te worden. Zo was in ieder geval mijn mening tot vorig jaar. Wat zorgde voor de ommezwaai? Natuurlijk heb ik dezelfde problemen ondervonden als menig ander boekliefhebber; te weinig leesmateriaal meenemen voor bijvoorbeeld een treinreis. Of juist te veel. Niets zo frustrerend om je boek uit te hebben terwijl je nog een stuk moet reizen, maar minstens net zo frustrerend is het rondlopen met veel te veel boeken. Mijn man maakte uiteindelijk de keuze voor mij en gaf mij een e-reader met een okergeel hoesje, het oog wil tenslotte ook wat. Hij was er klaar mee, dat hij degene was die mijn boeken bij zich hield als we op stap waren. De e-reader en fysieke boeken hebben beide voor- en nadelen, deze wil ik graag met jullie delen.

Het voordeel aan fysieke boeken is de belevenis van het daadwerkelijk kunnen omdraaien van een bladzijde. Net zoals de geur van boeken, een boek uitkiezen omdat deze een mooie kaft heeft. Twijfelen tussen de paperback-versie en de hardcover-versie. En een gevulde boekenkast ziet er nu eenmaal goed uit.

Nadeel aan boeken? Je kunt te weinig leesmateriaal mee hebben onderweg, je hebt het verkeerde boek meegenomen en ze wegen redelijk veel. Dan heb ik het nog niet over de prijs. Een papieren boek is duur, tenzij je gebruik maakt van de bibliotheek. 

Het voordeel aan een e-reader is dat je oneindig veel boeken kunt meenemen. Ben je net in een boek begonnen en kom je er nu niet doorheen of heb je een boek uit? Dan kun je zo een nieuw boek openen. Ebooks zijn goedkoper en je hebt ze sneller in huis.

Nadeel? Het ziet er lang niet zo mooi uit, een e-reader kan uitvallen, je mist de belevenis van boeken omslaan en een e-reader kun je niet snuiven. Want, laten we eerlijk zijn, we snuiven allemaal wel eens aan een boek.

Ondanks alle voor- en nadelen van zowel fysieke boeken als e-books ligt het voor mij echt aan het boek zelf welke versie ik koop. Fantasy-boeken heb ik bijvoorbeeld het liefst fysiek, detective als e-book. En soms koop ik het fysieke boek, nadat ik het boek op mijn e-reader gelezen heb. Ik zal niet de enige zijn.

 Instagram: @booksandlemoncake

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Boekenlijst
Op dit moment lees ik:
Het kan niet altijd zomer zijn - Tirza Kingma
Op mijn lijst:
Nooit iets missen?

Abonneer je nu op mijn website en krijg één keer per week een mailtje, zodat je nooit iets hoeft te missen.

Favoriete berichten
Op zoek naar een boek?
EreadersEreaders