E = Een schitterend gebrek

Terwijl ik dit schrijf, lijkt het wel herfst in het land. Zondag, 9 februari 2020 en het stormt. Ondertussen is het ook tijd voor mijn Favorieten ABC en zijn we aangekomen bij de letter E. Een makkie zou je denken, maar ik heb toch wel tussen een aantal boeken moeten kiezen.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Dit boek is, naar mijn idee, een bijzonder boek in mijn boekencollectie. Tussen alle chicklits en thrillers staat opeens een prachtig klein boekje, die het met gemak haalt in mijn Favorieten ABC.

Dit boek heb ik moeten lezen tijdens mijn opleiding Nederlands. Wij kregen literatuur en moesten een aantal boeken lezen. Verplicht boeken lezen vind ik niet per se fijn, maar ik moest wel. We begonnen met dit boek en ik was er meteen verliefd op.

Het verhaal speelt zich af vanaf 1758. Twee jonge mensen worden verliefd op elkaar: Lucia en Giacomo Casanova. Het is een hele andere tijd en Giacomo moet voor een tijd weg en ondertussen wordt Lucia getroffen door de pokken. Ze was zo mooi voor de pokken, maar daarna is ze ongekend lelijk. Ze schaamt zich en besluit weg te gaan voordat Giacomo terug kan komen. Hij is enorm verdrietig en zal met dit verdriet moeten leren leven.

We lezen daarna het verloop van het leven van Lucia die gesluierd door het leven gaat. Een lelijke vrouw zijn in die tijd is hard werken. Niemand die naar je omkijkt of iets voor je wilt betekenen. Om aan geld te komen, verkoopt ze haar lichaam. Totdat ze jaren later Giacomo tegenkomt. Vlucht ze weer of gaat ze de confrontatie aan?

Literatuur gaf mij een andere betekenis toen ik dit boek had gelezen. Dat was de bedoeling waarschijnlijk ook. De boeken die ik graag lees, zijn prima en daar kan ik enorm van genieten, maar dit is andere koek. Volwassen, moeilijk en werkelijk prachtig. Het heeft me geraakt en aan het denken gezet. Zo ontzettend mooi.

Het is niet zo dat ik nu vaker dit soort boeken ben gaan lezen. Ik vind dit een prachtig boek en zo heb ik er nog meer gelezen, maar het zijn ook boeken die wat lastiger lezen en waar ik bij na moet denken. Dat is niet de reden dat ik graag lees en daarom pak ik er minder vaak naar. Maar af en toe even een literatuur hoogstandje kan geen kwaad :-).

Dit boek raad ik je in ieder geval enorm aan. Zo mooi.

Fijne zondag <3.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Boekenlijst
Op dit moment lees ik:
Ik zal je vinden - Linwood Barclay - Boekerij
Op mijn lijst:
Persoonlijk(er)
Op zoek naar een boek?
BoekenBoeken