De Sterrengever

Stel je voor dat je in 1937 vanuit Engeland met de boot de overtocht naar Amerika maakt voor de liefde van je leven. Je komt in Kentucky terecht en je trouwt met de man waarvan je denkt dat je daar oud en grijs mee zal worden. Helaas woont hij nog bij zijn vader, en jij dus ook, en is dat een vreselijke man. Dan blijkt ook al snel dat je man je eigenlijk liever niet in de buurt heeft. En nu?

JoJo Moyes is de schrijfster van De Sterrengever en heeft (weer) een prachtig verhaal geschreven. Ze is vooral bekend van het boek Voor jou, een tranentrekker eerste klas. Voor jou is in 2016 ook verfilmd: Me Before You.

In dit boek gaat het over een groepje vrouwen die samen een paardenbibliotheek starten in een klein dorpje in Kentucky. Te paard gaan ze de bergen in om boeken, tijdschriften en prentenboeken rond te brengen in de bergen. De vijf vrouwen worden al snel dikke vriendinnen en werken keihard om iedereen van boeken te voorzien. Veel mensen vinden dit initiatief fantastisch, maar er zijn ook mensen die er problemen mee hebben. Zo is de schoonvader van Alice, één van de vijf vrouwen, er fel op tegen en hij zal er alles aan doen om de bibliotheek te sluiten. Lukt dit hem ook?

De Sterrengever is een verhaal waar je in meegezogen wordt. Je hoort als lezer bij de vriendinnen en je kan je helemaal inleven in het verhaal. Bijna elk hoofdstuk start met een geciteerd stukje uit een boek en dat stukje slaat op het hoofdstuk wat je gaat lezen. Vooral heel goed bedacht, omdat de vijf vrouwen constant met boeken bezig zijn. Het boek is goed te lezen en te begrijpen, ook al speelt het zich bijna een eeuw geleden af. Een leuk detail is dat deze paardenbibliotheek ook echt bestaan heeft.

Er komen veel herkenbare situaties in het boek voor, zoals liefdesverdriet, verliefd worden, onzeker zijn, moedig durven zijn, et cetera. Daarnaast gaat het over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar ook de rassenscheiding komt naar voren. Een boek waarvan je kan leren en waarin het feminisme ook een plekje heeft gekregen.

Ik vond dit verhaal erg mooi, maar ik ben ook wel fan van Jojo Moyes en haar boeken. Voor mij was het deze keer geen tranentrekker, maar het boek had mij in zijn greep en ik was weer verdrietig toen ik het uit had want ik wilde nog heel graag verder lezen. Wat mij betreft zeker 4,5 sterren waard.

Titel: De Sterrengever | Auteur: Jojo Moyes | Uitgeverij: De Fontein | 416 pagina’s |

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Boekenlijst
Op dit moment lees ik:
Ik zal je vinden - Linwood Barclay - Boekerij
Op mijn lijst:
Persoonlijk(er)
Op zoek naar een boek?
BoekenBoeken