Bookstagram

Sinds juli 2019 ben ik eigenaar van het instagramaccount books.and.paper; mijn eigen plekje op Instagram om mijn liefde voor boeken te delen. Ik vind het heerlijk om met mijn Bookstagram bezig te zijn (mijn lief wat minder). Ik heb al veel geleerd en ben nog steeds aan het leren. Toch wil ik graag mijn ervaringen met je delen.

Waarom een Instagramaccount voor boeken?

Boeken zijn al mijn hele leven een onderdeel van mijn leven. Natuurlijk heb ik periodes gehad waarin ik minder las, maar over het algemeen heb ik altijd gelezen. Vroeger als klein meisje ging ik met mijn vader naar de bibliotheek en ik kon daar uren tussen de boeken snuffelen (soms tot ergernis van mijn vader). Op het moment dat ik zelf geld ging verdienen, ging ik ook steeds meer boeken kopen. Mijn eigen boekenkast was toch wel een droom. 

Ook in mijn studies hebben boeken een plek gehad. Eerst op de pabo en later bij de docentenopleiding Nederlands. Nu, als docent Nederlands, ben ik ook veel met boeken bezig en het geeft mij zoveel energie om leerlingen enthousiast te zien over een boek dat ik ze heb aangeraden. Ik geeff niet alleen tips aan leerlingen, maar ook aan collega’s, vriendinnen en aan familieleden.

Vorig jaar zomer ging ik me verdiepen in Instagramaccounts over boeken en zag ik daar een wereld vol boekenwormen en ik werd er helemaal blij van. Niet alleen deed ik zelf inspiratie op, maar op die plek zou ik ook mijn eigen liefde voor boeken kunnen delen en daarom heb ik een account aangemaakt. Tot op de dag van vandaag nog geen spijt van gehad.

Wat is er leuk aan Bookstagram?

Zoals ik net al zei, haal ik heel erg veel inspiratie uit de berichten van de mensen die ik volg. ‘Bookstagram made me do it’ is een uitspraak die je vaak voorbij ziet komen, maar hij klopt ook helemaal. Ik heb het laatste jaar zo veel boeken gekocht die ik op Insta voorbij zag komen, dat ik er onderhand een extra baan bij kan nemen. Toch heb ik al heel veel mooie boeken gelezen dankzij alles wat ik voorbij heb zien komen en ben ik nog meer gaan lezen dan voorheen.

Daarnaast leer je ook heel veel leuke mensen kennen. Ik doe alles in het Nederlands, dus ik heb vooral veel contact met Nederlandse en Belgische Bookstagrammers. Je hebt leuk contact over boeken, maar door je verhalen die je deelt gaat het soms ook over andere onderwerpen. De gemeenschap is over het algemeen ook gewoon heel positief en gezellig. Rotte appels heb je er altijd tussen zitten, maar tot op heden kom ik die maar weinig tegen. Misschien ook omdat ik daar het liefst geen aandacht aan geef.

Ik heb nog nooit zoveel foto’s gemaakt als het afgelopen jaar en ik kan ook wel zeggen dat ik daar heel veel over geleerd heb en dat ik het steeds leuker vind om veel aandacht aan mijn foto’s te besteden. Ik heb ondertussen een kastje in huis waar ik al mijn spulletjes bewaar voor mijn foto’s, want ik ga steeds meer verzamelen om mijn foto’s zo leuk mogelijk te maken. De Action en ik zijn dikke vrienden aan het worden. Ik kan er soms ook heel ongelukkig van worden, want het lukt zeker niet altijd om mooie foto’s te maken en soms is mijn inspiratie ver te zoeken. 

Hoe belangrijk zijn volgers?

Ik kan hier een heel verhaal vertellen dat volgers niet belangrijk zijn, maar dan zou ik heel hard liegen. Ik geloof ook niet dat er iemand rondloopt die zich daar niet mee bezighoudt eerlijk gezegd. Ik post zes dagen in de week, er staan elke dag verhalen op mijn Insta en ik ben er elke week behoorlijk wat uren aan kwijt, dus dan is het erg fijn als er mensen zijn die je willen volgen en reageren op je foto’s. Nogmaals, ik vind het echt heel leuk om te doen en ik krijg er energie van, maar dat komt ook zeker omdat ik interactie heb met mijn volgers en dat er nog steeds (bijna) elke dag volgers bij komen. Natuurlijk zijn volgers belangrijk.

Ik volg zelf ook heel veel mensen, omdat ik het netjes vind om mensen die mij volgen ook te volgen. Ik weet dat heel veel mensen daar anders over denken en dat het misschien minder goed is voor mijn Instagram, maar daar kan ik me dan ook niet druk over maken. Ik probeer sinds een paar maanden wel wat kritischer te zijn, want ik vind ook niet alle accounts interessant. 

Ergernissen op Bookstagram.

Niet alles op Bookstagram (of Instagram) is rozengeur en maneschijn natuurlijk. Ik kan me soms enorm ergeren aan dingen. Ik zet ze even op een rij:

* Waar ik me het meest aan erger zijn de mensen die je volgen om je, zodra jij ze ook volgt, te ontvolgen. Verschrikkelijk. Tegenwoordig heb ik ze al snel door, want het zijn vaak mensen die heel veel volgers hebben en heel weinig mensen volgen. Elke week ga ik wel even door de lijst van de mensen die ik volg om te kijken of er weer zo één tussen zit. Ik snap deze mensen niet zo goed en ik vind het ook niet netjes.

* Wat ik ook stom vind zijn de mensen die vragen of je ze wilt volgen. Volg me omdat je mijn posts leuk vind en anders moet je het vooral niet doen.

* Er zijn ook schrijvers die wanhopig op zoek zijn naar lezers, maar wel graag willen dat je het boek koopt. Of stuur het boek op of vraag het gewoon aan je vrienden als je er zo min mogelijk moeite voor wilt doen. Ik wil schrijvers best helpen, maar als het een sneue smeekbede wordt dan heb ik er niet zoveel zin in.

Er zullen er vast meer zijn, maar dit zijn de ergernissen waar ik nu aan denk. Natuurlijk zitten er ook altijd mensen tussen die alleen maar kunnen zeuren over van alles en nog wat, maar gelukkig bestaat er een knop ontvolgen.

Tips!

Ik kan nog uren over dit onderwerp schrijven, maar dat is vast voor een volgende keer. Ik zal nog wat tips geven die mij het afgelopen jaar geholpen hebben:

1. Zorg dat je plezier in je Bookstagram hebt. Heb je er even geen zin in, doe het dan vooral niet. Wil je maar drie keer per week een foto plaatsen dan is dat ook helemaal prima. Het is jouw account en jouw tijd en energie. Niets moet, alles mag.

2. Geen inspiratie? Kijk dan eens bij andere accounts. Vaak haal je dan toch ergens weer inspiratie vandaan. Ik vind het bijvoorbeeld heel lastig om elke dag iets nieuws te verzinnen om te posten. Als ik dan rondkijk, krijg ik vanzelf een idee. Daarnaast vind ik het af en toe leuk om met een challenge mee te doen, zodat ik het niet helemaal zelf hoef te verzinnen.

3. Wil je meer volgers? Lees dan eens meer over het algoritme van Instagram. Blijkbaar is het zo dat als je post je een half uur/uur actief moet zijn op Instagram, zodat Instagram je post bij veel volgers bovenaan zet. Ik heb daar vaak niet echt de tijd voor, maar misschien helpt het je.

4. Wil je reacties stel dan ook een vraag. Ik heb elke dag een vraag in mijn bericht staan en daardoor ook contact met mijn volgers. Ik word daar heel blij van en het is voor mij een uitdaging om elke dag weer een vraag te verzinnen. 

5. Een zakelijk account is handig, omdat je je statistieken dan kunt inzien. Ik vind dat wel interessant, maar doe er nog te weinig mee. Je kunt bijvoorbeeld zien op welk moment de meeste volgers actief zijn. Zelf post ik altijd rond 09:00 ‘s ochtends, terwijl mijn statistieken aangeven dat ik beter om 18:00 of 21:00 zou kunnen posten. Ik durf alleen niet meer te wisselen van tijdstip…

Nogmaals ik ben nog maar een groentje in het wereldje van Instagram/Bookstagram, maar wilde toch graag mijn ervaringen delen en vertellen waarom ik er zoveel plezier aan beleef. Ik heb zelf nog genoeg te leren, dus alle tips zijn welkom natuurlijk. 

Ben jij een Bookstagrammer? Waar haal jij je energie uit?

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

Boekenlijst
Op dit moment lees ik:
Schimmen - Dolly Alderton - Luitingh-Sijthoff
Op mijn lijst:
Nooit iets missen?

Schrijf je dan snel in en mis geen enkel artikel meer.

Favoriete berichten
Op zoek naar een boek?
EreadersEreaders